torsdag 18 september 2014

Vem är statsminister i Sverige?

Vem är statsminister just nu?

I hela havet av eftervalssnack och kaos och analys och sorg, så är det den tanken som dyker upp för mig.

Vem är statsminister just nu? Alltså just nu. Till valet var det ju Reinfeldt. Men eftersom det gick som det gick för M så lämnade han det där pappret till talmannen att han avgick som statsminister.

Så då är det väl Löfven? Men han är ju inte statsminister än. Har än så länge bara fått det där pappret från talmannen att han ska sondera förutsättningarna för det.

Men då är det väl Reinfeldt ändå? Som en interimsstatsminister tills vi fått en riktig statsminister. Men det är det nog inte heller. För Reinfeldt var inte ens med i det gäng av partiledare som skakade hand med talmannen för en pratstund. För M var det i stället Kinberg Batra som gjorde det. Reinfeldt har inte synts till efter valet. Han sitter väl på en jolle tillsammans med Anders Borg och Sten Nordin på väg mot land, eller var nu skeppsråttor håller hus när de övergivit skeppet.

Då kanske det är Kinberg Batra som är statsminister? Nej, vad dum jag är. Glöm vad jag sa.

Men nån måste väl vara statsminister? Jag menar just nu. Det kan ju hända nåt som kräver att det finns en statsminister, vilken händelse ska jag dra till med, jo en fråga från en statsminister i ett annat land att avlägga besök hos vår. Vem besvarar den frågan, därmed erkännande att han/hon är statsministern? Den utländske statsministern kan ju inte få till svar att du får nog vänta några månader på besked från oss, tills kvällstidningarna bestämt vem som är statsminister i landet.

Jag vet! Talmannen förstås! Han som hälsade på alla partiledarna och fikade med dem. Där har vi statsministern! Han den där Westerberg. Fast det förstås, han är ju bara talman precis just nu. Så fort partiledarna tar en liten paus från tevesofforna och börjar bestämma saker igen så röstar de fram en ny talman. Och den nya talmannen kan ju inte heller vara landets statsminister just nu, eftersom ingen vet vad han/hon heter.

Men den beskrivningen att ingen vet vad han/hon heter, den beskrivningen passar ju in på statsministern just nu. Så det innebär med oantastlig följdriktighet att det nog ändå är nästa talman som är Sveriges statsminister. I alla fall just nu. Vad hon nu heter. Eller han.

Tills Löfven blir det. När det nu blir. Om det blir han. Och hur länge.

Men det vet nog kvällstidningarna.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar