tisdag 23 september 2014

Ut och leta svamp!

”Kom med så ska vi gå ut på tramp, gå ut på tramp, gå ut på tramp, ta korgen med, vi ska plocka svamp, plocka svamp”

Den muntra sången stiger mot talltopparna när den oförvägne svampplockaren hejdar sig. Titta! En Stensopp! Fint. Den plockas raskt upp i korgen. Och där är minsann en Murkla Parväxande. Lite annorlunda än alla andra svampar. Ser ut från sidan som två nästan parallella rör. Går bra ihop med Stensoppen dock. Upp i korgen med den.

Lite mer till vänster ser svampplockaren en svamp till. En Vitkremla. Ta med den också? Den är både oskyldigt vit och lite kreml-isk. Lite tveksamhet över denna men okej då. Till slut ligger även den i korgen. Där skramlar nu en Stensopp, en Murkla Parväxande och en Vitkremla omkring. Fler än så behövs.

Svampplockaren sätter ner gummistöveln försiktigt, nynnar lite till på svampletarsången och blir belönad. Fyra svampar där borta. En Fårticka Pisa är ju det där! Ta med även den? Svampen sitter lite svårt till, så plockaren måste böja sig djupt ner för att lirka upp den. Men det går. Lägger ner den bland de andra i korgen.

Champinjonen bredvid är svårare att få grepp på. Lite hal. Men när plockaren bara avlägsnat ett lööf från den så går den lättare att få upp. Korgen kompletteras med den. Kanske inga fler behövs. Fast den där då? Den tredje av svamparna som står ihop är en Kantarellisk Daggkåpa, jag tackar jag, den finns alltså kvar, var ju utrotningshotad förut. Ståtlig i sin biskopslika hatt men förstås liten nu. Den är lättare än de båda andra att förpassa till svampkorgen. Hoppar nästan själv upp dit.

Samlingen börjar bli hyfsat tung nu. Men den fjärde svampen där då? En Mörksopp. Men inte kan man väl ta med den också? Är inte det för magstarkt? Nej, varför inte? Den borde trots allt trivas med den andra soppen i korgen, båda är ju lite större än de andra också. Sagt och gjort. Nu låg också Mörksoppen bland de andra. 

Väldigt massa namn bland dessa svampar. Kan man inte förkorta dem? Fårticka Pisa, Champinjon, Kantarellisk Daggkåpa och Mörksopp. Kan ju bli FP, C, KD och M i stället. Men svårt hålla reda på ändå. De sitter ju liksom allierade ihop alla fyra. Enklare att kalla dem för Alliansen eller nåt. A alltså.
Och så de där första svamparna. Stensopp (S), Vitkremla (V) och Murkla Parväxande (MP).

Då har plockaren en korg med S, V, A, MP. En korg med SVAMP helt enkelt. Borde kunna bli en okej stuvning av detta, en som räcker länge.

Svampplockaren stövlar iväg längs skogsstigen med sin korg med de sju svamparna i. Det är bråttom att tillreda anrättningen och servera alla som väntar i det stora allrummet, deras mushroom, som de kallar det.

En åttonde svamp står kvar i skogen, en SträvDymling. Den kan se ut som en riktig matsvamp, om man inte tittar närmare efter, men den är alldeles brun och maskäten i foten. Desto värre, ju närmre man tittar.

Så den får korgen. 

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar