torsdag 15 december 2016

På cykel från Ringhals


Jag öppnar ytterdörren, kikar ut i trapphuset. Va? Där ligger ju en dagstidning i facket! Hallands Nyheter. Javisst ja, den kommer ju ibland, på det där gratissättet.

Bläddrar. Vad står det idag? Jo, här är nåt. Tre personer som jobbar på Ringhals ska delta i Musikhjälpen, som just nu pågår i Örebro! Insamling för att barn i krig ska kunna gå i skolan. Det är Martin, Uffe och Anders, som ska cykla från sin arbetsplats Ringhals till Örebro.

De anställda på Ringhals skänker julklappspengarna till Musikhjälpen. ”Samtidigt som vi cyklar dit har Little Jinder, Kodjo Akolor och Pelle Almqvist fått en motionscykel”, säger Uffe. ”Om de trampar 25 mil skänker vi 10 000 per mil, alltså 250 000 kronor totalt”. Och de får önska en låt som ska spelas i direktsändningen, det får alla som skänker.

Själva cyklar de sträckan Ringhals-Örebro, som är 37 mil. Börjar efter lunch idag och till Herrljunga där de övernattar och startar igen tidigt i morgon och kommer fram vid 17-tiden till Örebro.

Ringhals, ja. När kärnkraftsverken kom i Sverige på 70-talet, Ringhals, Forsmark, reaktorhaveriet i Harrisburg, och sedan i Tjernobyl, man kände som en strypsnara om halsen, man fattade inte hur någon kunde vara positiv till detta. Fanns det inte något annat sätt att få fram den el vi behövde? Något mindre livsfarligt sätt?

Sedan har tidens tand gnagt ner motståndet och rädslan. Man har en outtalad önskan att måtte nu den energiväg landet valt ändå på något sätt vara någon sammanvägd klokskap och elförnuft. Även om jag än i dag får en dov känsla i maggropen varje gång jag passerar vägskylten mot Ringhals.

Men all lycka till de tre cyklisterna därifrån på sin humanitära 37-milafärd! Undrar vilken låt de kommer att välja, dessa tre från Ringhals? ”Wear my Ring around your Neck” kunde väl passa. 
Finns det alltså en låt som heter så? Javisst, det var en stor hit 1958 av Elvis Presley.
Så prasslar jag ihop min tidning igen med en liten barnafrom önskan att vår energiväg är el-vis.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar