måndag 15 augusti 2011

Laurel & Hardy i stan

Biblioteket i Varberg går ända ner till hamnen. Där går fyra sjömän. Eller om det heter matroser. Eller kadetter. Fyra i bredd i alla fall. Mörkblå byxor, vita skjortor, krusilull på axlar men utan Kalle Ankakrage på ryggen och sjömansmössa. De ser så där sjömansfina ut.

Det är fullt med sjömän här, när man tänker efter. Och alla går fyra i bredd. Och ser ut att vara på väg till flickan i Havanna. Alla sjömän är Helan och Halvan. En som är stor och tjock och som vill vara liten och smal. Och en som är liten och smal och som vill vara stor och tjock. Helan och Halvan. Och så två andra. För de går fyra i bredd.

Helan gestikulerar och skryter. Varför vet han inte, men det står i manus. Halvan gråter eller kliar sig i huvudet och ser förvånad ut. De andra två är mest med för att det ska bli fyra. De kan också vara två fala kvinnor. Då är de med för att de är fala. Och för att fala är ett roligt ord. Två sådana kvinnor är ofta inskrivna i manus. Och två likadana i andra änden av stan, som är gifta med Helan och Halvan. Eller med tvillingarna till Helan och Halvan. De som bär plommonstop och inte vet att de har några tvillingar.

Och så häller man in i det hela att de gifta plommonstopiga Helan och Halvan är dygdiga och deras tvillingar sjömännen lika ogifta som odygdiga. Och att dygdigheten hos Helan och Halvan är en förutsättning för att fruarna inte ska bli mäkta gramse på dem. Och att de fala kvinnorna är just fala.

Det som vi kallar förvecklingar är då apterade. Det är bara att luta sig tillbaka och skåda. Förr eller senare träffar de på varandra nånstans i staden. Helst korsvis. Och när kameran är på. Då kan de lika gärna spela in en film när de håller på. En elak buse måste vara med också. Och en polis som springer efter. Men det är kanske Chaplin det.

Kalle Anka, Havanna, tvillingar och Chaplin. Hur kom de hit? Man kan förvånat klia sig i huvudet för mindre. Men när sjömännen invaderar Varberg får de skylla sig själva. Och när de går fyra i bredd dessutom. Kan också bero på att biblioteket i Varberg går ända ner till hamnen. Redan det är lite lurigt.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar