tisdag 22 april 2014

Poetens huvudstad

Jag är i Berlin några veckor. Tänkte skriva lite. 

Har varit här förut men inte så länge och inte när här var så vackert som det är nu. Varje gata med självaktning är en allé av plataner, kastanjer, lindar, almar eller blodlönnar. Körsbärsträd, syren och hägg blommar. Solen skiner och småfåglarna kvittrar och det är en Fröjden zu leben.

Berlin alltså. Huvudstaden i Tyskland. Så vad är Tyskland för mig?

Deutschland måtte betyda "det tydliga landet". Trots att det är ungefär tre miljarder stationer på metron (S-Bahn och U-bahn), lotsas man rätt via smarta översiktskartor. Och vid varje station säger högtalaren hjälpsamt ”aussteigen links” eller ”aussteigen rechts”, så att man stiger av åt det håll perrongen är och inte kliver rakt ut i luften genom motsatt dörr eller in i den tunnelbanevägg som där finns.

Och språket är tydligt. Alla tyskar har välgymnastiserade tungor. Försök att säga ”der Zahnarzt der Schloss-Strasse” tre gånger snabbt. Det är besynnerligt mycket enklare på svenska: ”tandläkaren på Slottsgatan”.

Och Tyskland är också det tacksamma landet. Var någon annanstans i världen finns det tre frekventa sätt att säga ”tack så mycket”? Danke schön! Danke zehr! Vielen Dank!

Och det är uttryck som man ofta får användning för i denna omtänksamma och positiva stad. Som har såsom grädde på moset att det är den enda stad som rimmar på vår store poet Ferlin.

Billigt och gott att äta och dricka. Trevligt och öppet folk. Det finns en energi här som är påtaglig och som matchar de akrobatiska övningar deras tungor utför i munnen. Att Tyskland är EUs motor är inte svårt att förstå.

Europa är en kontinent svårt drabbad av ekonomisk kris och knäckt framtidstro. Men det Merkel man inte här.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar