fredag 11 april 2014

O ack ack ack

Höjdarna i företagen har det inte lätt nu. Det är mycket grodor som hoppar ur deras munnar. Så där som händer när man råkar säga precis som man tycker, innan man hinner hejda sig.   

Först var det ordföranden i Svenskt Näringsliv, den där bryggeridirektören. Han fick frågan varför det är så få kvinnor i styrelser i Sverige. Han upplät då sin mun och sa att vadårå det finns ju knappt nåra begåvade kvinnor som man kan ha i styrelser, i alla fall har´nte ja sett nåra.

En storm av protester från ett hav av begåvade kvinnor, och män, drog då över landet. Och bryggeridirektören fick löpa gatlopp mellan alla morgonprogram i TV, där han fick förklara vad han egentligen menade, för det var ju inte meningen att han skulle ha sagt så där som han sa när han sa vad han menade.

Och så hoppade grodan vidare från bryggeriindustrin till färjeindustrin.

TV4 hade visat hur våld och sexualbrått nu blivit vardagsmat på kryssningarna som avgår varje helg från Stockholms hamnar. Den svenska polisen kan inget göra, för det är rederierna själva som har tillsynsansvaret ombord på färjorna.

Tallink Siljas personaldirektör, vi kan kalla honom Enfaldemar Enfaldigsson, intervjuades av Kalla Fakta om det ökande antalet våldtäkter ombord. Han upplät då sin mun och sa: ”Ja, kvinnorna måste ju tänka på hur mycket de dricker, de vet vart det kan leda”.
Ja, så kan det bli, när man försäger sig och inte hinner hejda grodan innan den avslöjar en.

Det som Enfaldemar tycker är alltså att det är ett elände det här med alla kvinnor som orsakar våldtäkter på färjorna. Kvinnor som dricker så mycket att det resulterar i våldtäkter. En skala tydligen från spiknykter kvinna till stupfull kvinna och vid spiknykter så är det inte okej att våldta henne men vid stupfull är det självklart att hon ska våldtas. Och så en stigande skala mellan de två ytterligheterna. Stigande alkoholintag = stigande okej att våldta.

Våldtäkterna helt kopplade till kvinnornas alkoholintag, inte till männens. Ansvaret för våldtäkterna helt kopplat till kvinnorna, inte till männen.

I en enda mening sammanfattar Enfaldemar Enfaldigsson ett flertusenårigt förtryck som män utsatt halva mänskligheten för: kvinnorna. 

Denna groda närmast av paddstorlek. Rederiets vd kastade sig i panik in i debatten:
”Den attityd till kvinnors alkoholintag som framkommer i TV4:s inslag står varken jag eller Tallink Silja som företag sig bakom. Uttalandet är oacceptabelt.” 

De kommer nu att ”hantera ärendet internt”. 

Ja, vd:n är väl en gammal kapten på böljan den blå. Och vet att om ett skott börjar ta in vatten så är det fara värt att läckaget sprider sig så att hela skutan sjunker, om man inte snabbt skadebegränsar. 

En gissning är att Enfaldemar nu kan se sig om efter ett annat jobb.

Men det kanske finns nåt inom bryggerinäringen?

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar