onsdag 9 april 2014

Från kamel till dromedar

.
Den vidunderlige Hans Rosling.

Han benar fram med statistik hur det egentligen står till med världen. Sånt är rätt svårt. Och han presenterar det så man kan ta det till sig. Det är ännu svårare.

När det gäller extrem fattigdom har världen gått från kamel till dromedar. Det säger Rosling i en DN-bilaga i lördags.

”Extremt fattig” definieras som att ha mindre än 8 kr (1,25 USdollar) att leva på om dagen. År 1990 gjorde 45 procent av jordens befolkning det. En ohygglig siffra, om man tänker efter. Nästan varannan människa på jordklotet i extrem fattigdom!

Millenniemålet om den extrema fattigdomen var att den från 1990 till 2015 skulle halveras. Alltså att högst var fjärde människa ska vara extremt fattig. Kommer målet att nås? De flesta skulle väl gissa nej. Hans Rosling visar att målet redan nåtts. År 2010 var andelssiffran nere i 21 procent


Innan vi korkar upp champagneflaskorna och hurrar, problematiserar Hans Rosling detta. Här kommer kamelerna in. Dvs en kamel och en dromedar.

Sedan 1990, säger Rosling, har det skett ett lyft ur fattigdomen. Andelen extremfattiga har halverats. Men inkomstklyftan mellan de rikaste och fattigaste människorna har ökat. Däremot har klyftan mellan rika och fattiga länder minskat.  

Det där sista syns på flera sätt. Tjugofem tillväxtländer i Asien, Latinamerika, Afrika och Östeuropa står numera för över hälften av världsekonomin!

Så var det inte 1990. Då fanns en tydlig uppdelning mellan rika och fattiga länder. Inkomstfördelningen såg då ut som en kamel med två pucklar, en för i-världen och en för u-världen.

I dag går inte skiljelinjerna mellan länder, utan mellan individer. Inkomstfördelningen liknar mer en dromedar nu, med en enda stor puckel, dock mycket större än för 25 år sedan. Den fattigaste saten hela tiden längre ifrån den rikaste knösen. Samtidigt som det alltså totalt sett har skett ett lyft ur fattigdomen!

Knepigt. Men jag förstår mer hur det kan hänga ihop när jag tittar på de två ökendjuren. Tron om en bättre värld kan graciöst streta vidare till nästa oas. Och tron om en sämre värld tvärdör i närmsta sanddyning med en enda rossling. Eller om det heter Rosling.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar