måndag 6 oktober 2014

Målande journalistik

Åsa har målat med fel färg.

Sverige har en ny regering och startskottet har gått för våra två aftontidningar om vilken av dem som har den bästa nyhetsbevakningen av detta. D v s vem är först med att skapa ett drev som får någon minister att avgå?

Gräva i kvitton, intervjua skattmasar och grannar, hänga i krokig arm utanför sovrumsfönster, nåt godis måtte vi väl få in på nåt sätt, nåt att bygga vidare på? The game is on.

Åsa har målat med fel färg.

Se där vad en av de två tidningarna, den med insekten på förstasidan, fått fram nu. Åsa Romson har bottenmålat sin båt med en giftig och förbjuden färg. Låt vara att hon trodde att färgen var ogiftig och tillåten, låt vara att det var hennes make som köpte den och inte hon, låt vara att de fått intygat från inköpsaffären att färgen var godkänd. Och att hon öppet visat bilder på den målade båten och att hon ber om ursäkt för att hon missat detta. Artikeln är ändå lång och upprördheten bubblar över raderna.

Vad är det för färg? Vad heter färgen? Var du med och valde färgen? Journalistens frågor smattrar och ska väl föra tanken till Bob Woodward och Carl Bernstein som fick president Nixon att avgå 1974.

Målningsdådet är dock inte så där dagsfärskt. Åsa och maken med vänner målade båten 2011, men inte bara då, utan – och här riktigt suger tidningen in andan innan de släpper bomben – även i början av 2013!

Artikeln lyckas kanske inte helt förmedla intrycket av att miljöministern står till midjan i gift som hon med ett ondskefullt leende skyfflar ut i hav och vattendrag. Mer måste till. Man får sätta hoppet till kvittogrävningarna och luskandet hos grannar och myndigheter. Någon mer smutsig byk måste hon väl ha i nån garderob? I värsta fall får man väl komma med antydningar och hoppas att bundsförvanten KSA hjälper till med resten, alltså den Kungliga Svenska Avundsjukan.

På redaktionen hos den andra kvällstidningen, den utan insekt på förstasidan, gnisslar man tänder och gnuggar man geniknölar. Vad blir deras motdrag? Jaga samma villebråd som konkurrenten? Eller någon av de andra? Det finns ju 23 st till i regeringen. The game is on. 

Fast – det får nog erkännas – Washington Post hade det mycket lättare 1974 än vad våra två tappert kämpande nyhetsdrakar i Sverige har det idag. För Washington Post behövde ju inte hitta på.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar