tisdag 18 augusti 2015

Schyssta matställen: Blå dörren



Jahapp. Här är ännu ett bra matplejs i Stockholm. Säg att magen kurrar på kvällen eller helgen. Då kan du ju inte gå till Tredje rummet. Stan kryllar av restauranger och det är ju inget problem att hitta nånstans där man kan äta gott, men många ställen är lite dyra. Eller ”pricy” som det heter på svenska. Var, o var, i denna stad finns en middagrestaurang med både god och billig mat?

Jag vet: Blå dörren. Ej att förväxla med Blå porten, som ligger på Djurgården. Blå dörren ligger på Söder, där Götgatan och Hornsgatan går ihop, några meter ner i backen från den korsningen bara, där ligger Blå dörren. Ett vackert ställe, gamla valv och bruna paneler. Väldigt mörkt när man kommer in, man får nästn treva sig fram. Bardisken är till höger, restaurangdelen till vänster. Har man tur finns ett bås ledigt, annars får man sitta mitt ute i ”havet”, lite trångt, men det går.

Stället har eget öl och hemmagjorda nubbar. Älgfärsbullarna här går inte av för hackor. Väldigt gott. Allt är gott här. Och många rätter runt 160 kr. Om jag skulle utse den mest prisvärda middagsrestaurangen i Stockholm så skulle det bli Blå dörren. Alltid mycket folk, centralt i stan som den ligger på Södermalms torg, men det lönar sig att vänta om det är kö, alltid får hovmästaren fram ett  bord.

Ett veckan-runt-ställe, öppet både för lunch och middag veckans alla dagar. Underbart bara att såna här ställen finns kvar. Dörren är förresten inte blå. Det var en krog som låg just här i slutet av 1600-talet med blå dörr och dagens restaurang får tydligen av något slags K-märkesskäl inte ta fram penseln och blåstryka dörren.

Restaurangen ligger i farlig närhet av Slussen, som man snart släpper loss grävskoporna på, nu när man efter 25 års dividerande till slut bestämt hur nya Slussen ska se ut. Hoppas även Blå dörren är K-märkt, så den inte fastnar i käftarna på nån grävskopa.

Man får skynda sig in och beställa en tallrik älgfärsbullar medan stället finns kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar