tisdag 25 augusti 2015

Schyssta matställen: Hermans


Nu kanske du tycker så här att varför ska ett djur behöva sätta livet till bara för att man själv ska bli mätt? Och det ligger onekligen en poäng i det.

Bra, då drar vi till Hermans på Söder. Den finns även på Stora Nygatan i Gamla Stan. Men gå inte dit. Varför äta vegetariskt utan utsikt när man kan äta vegetariskt med utsikt?

Hermans, den riktiga, ligger precis i kröken där Katarinavägen gör en bumerangsväng mellan Tjärhovsplan och Slussen. Man kan gå in från trädgården, you can´t miss it, eller från Fjällgatan runt hörnet. Om du går in där leder en stentrappa med djupa steg ner till restaurangen. Du plockar till dig bestick och servett och betalar 249 kr. Då får du en tallrik och kan gå lös på buffén, vilket är det man äter här. Massor med mat, både kall och varm, som ligger där och som ingen har dödat för din skull. Hugg in.

Det finns några platser därinne, men många går ut. Verandan under tak är stor, Stockholms inlopp breder ut sig som vykort framför dig och passande nog ligger Fotografiska nästan rakt fram därnere. Och ute i trädgården kan man sitta också. Vill man ta sig ännu närmre vattnet så går det bra, om man gillar att klättra i trappor nedåt balanserande med ångande mattallrikar. Och längst ner finns en hängmatta i skuggan, spänd mellan två träd. Hermans har supergod vegomat på båda restaurangerna, men dessa plusvärden har Stora Nygatan svårt att slå.

De har läckra bakverk här också. Men du har märkt att du fått spänna ut ett hål på livremmen, så du är klok och avstår. För att visa att du varit här förr, dukar du själv av och tar med dig ut i köket. Och sen tillbaka uppför stentrappan igen med höga benlyft. Väl ute på Fjällgatan tar du till vänster. Går längs de oranga och röda husen. Det här är Söder det! Fogelström nickar från sitt moln däruppe.

Så kommer du till en rätt stor kaffeterrass på vänster sida. Du vill sätta dig där och ta nån glass kanske i solskenet och titta på utsikten. Men jag hejdar dig igen. Gå några steg till, titta på skylten vid hörnet där borta. Italiensk glass! Bara gå runt hörnet där. En lite glasskiosk. Och en skylt "Egen tillverkning". Och, tja, du har ju ända tagit en promenad hit. Så en glass är du värd. Deras strachiatella är den godaste i stan.

På den låter du dig väl smaka och du kan nu gå fram till muren och titta på utsikten alldeles gratis. Den hade du fått betala för på terrassen. Här kan man lugnt stå och avnjuta sin strut i solen, till likhet med många andra flanörer. Om du nu skulle höra ett plötsligt tjut så behöver det inte vara från Gröna Lund där tvärs över vattnet. Det kan lika gärna vara från någon bredvid dig, som står och stirrar förbluffad på sin tomma hand.

Måsarna är skickliga glasstjuvar här.

.
http://www.hermans.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar