torsdag 31 mars 2016

Ledstjärna 2 - parterna


Mitt företags andra ledstjärna är parterna. Vi kallar dem bara så på företaget. Parterna. Med det menar vi arbetsmarknadens parter. Snubbarna (både män och kvinnor) som företräder arbetsgivarna och snubbarna (både män och kvinnor) som företräder arbetstagarna, i vårt fall privatjänstemännen (både männen och kvinnorna).

Och med privattjänstemännen menas i stort sett alla som knegar på ett företag som heter AB någonting.

Alla de här företrädande organisationerna har hetat en massa olika saker genom historien. Man kan tro att det är helt olika organisationer. Att dagens gäng i mitt företags styrelser – Svenskt Näringsliv och PTK – inte har nåt att göra med de som formade oss för 100 år sedan. Men det är samma gäng.
Du minns Svenska Brukstjänstemannaföreningen från 1909 (som Axel var ordf i)? De gick ihop med SIF på 40-talet. SIF gick 2007 ihop med HTF till Unionen. Unionen är det största förbundet i dagens PTK. En röd tråd genom historien från då till nu. Så ser det ut vilken tråd man än drar i.

Parterna har varit pelarna i mitt företag inte bara ett tag, utan alltid. Det är som om Knutte, Olle och Axel fortfarande sitter vid vårt förhandlingsbord och hittar på pensioner som kan vara OK för Kalle och hans kamrater att ha. Och förhandlingsgubbarna kan lika gärna vara kvinnor. Och Kalle heter lika ofta Ulla.

De andra livbolagen har genom åren varit jättearga på oss för att det är så här. Varför ska just ni få ha hand om ITP (som parternas försäkringsplan heter)? Det är ju monopol ju! Fy för er! Det ska ju vara full konkurrens om det här, så att också vi andra får chansen!

Det fick de 2007. Då upphandlades ITPn. Alla livbolag fick erbjuda sina tjänster så att bäst och billigast fick uppdraget. Vann? Det gjorde mitt företag. Bara bonnröta, sa de andra livbolagen, ren engångsflax, nästa gång har ni ingen chans!

Och år 2013 skulle det upphandlas igen. Alla livbolag slogs som ungtuppar om uppdraget, erbjöd så jättebra och jättebilliga alternativ som det bara gick. Vann? Det gjorde mitt företag. Igen. SPP som vi hette på 1900-talet, Alecta som vi heter på 2000-talet. Företaget med parterna som ledstjärna.

Och eftersom det för kunderna bästa livbolaget vann, vann kunderna. Kalle alltså. Eller Ulla som hon också heter.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar