onsdag 10 november 2010

Osvald Osvaldson

En intervju med Osvald Osvaldson. Han är distriktsordförande i Siochsådistriktet och har nyligen propagerat för räfst och rättarting i partitoppen. Att partiordföranden och hela partistyrelsen måste ta sitt ansvar och avgå efter socialdemokraternas förlust i senaste valet.

- Osvald, blir allting bra nu i partiet om ordföranden avgår?

- Nej, det räcker förstås inte, svarar Osvald och understryker med yviga gester. Jag förstår vart du vill komma. Politikens innehåll (dask i handflatan på ”innehåll”) måste ändras också. Det är jag den förste att erkänna. Fabriksarbetare och kroppsarbetare, där har du vår väljarbas historiskt. Nu har vi gått från industrisamhälle till kunskapssamhälle och vi måste ta konsekvenserna av det i vår politik.

- Hur då?

- Jag hörde att varenda bagare nu tillbringar hälften av tiden framför datorn. För degblandningsberäkningen. Och massor av industrijobb har flyttat utomlands (vänster hand i en gest i obestämd sydostlig riktning). Vi måste nu attrahera alla svenskar som kanske aldrig sett en hederlig svarv eller betongblandare.

- Genom att partiledaren avgår?

- Ja, ledaren måste ta sitt ansvar. Vi måste ha en ny partiledare som går i spetsen för den nya politiken (gestikulerande knuten högernäve vid ”spetsen”).

- Vilka egenskaper behöver den nya partiledaren?

- Jo (drar in andan djupt för att signalera att här har han massor på hjärtat), han eller hon – och könet kan förresten inte spela någon roll, det är egenskaperna som är det viktiga – måste vara öppen för det nya, vara lyhörd mot alla unga svenskar och nya svenskar, vara orädd och tydlig, ha dokumenterad ledarerfarenhet, vara sosse sedan länge, stå rak när det blåser, ha en eld för de svaga i samhället, vara tydlig när media ansätter, får inte vara lastgammal men behöver inte vara purung bara förändringsviljan i politiken är stark, måste gå genom rutan, vara en bra, ja lysande, debattör, får förstås inte vara upptagen av annat jobb typ ledare för annat riksdagsparti och förresten kan ju inte riksdagserfarenhet vara ett minus.
Först här drar Osvald andan efter den långa önskelistan.

- Finns det någon sådan person, Osvald?

- Låt mig tänka (armar i kors, ögonen uppåt skyn, tänker febrilt), om jag i min dator till skalle nu går igenom alla som över huvud taget är tänkbara som kandidater … eh … och matchar mot den långa kravlistan … eh … jahapp … då finns det faktiskt en, och bara en enda, som passar precis. Det är hon den där, vad heter hon nu igen, jo: Mona Sahlin!

- Men hon är ju redan partiledare!

Osvald: - Är hon? Va bra! Ja men då så. Lyfter på mössan och försvinner i vimlet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar