torsdag 11 november 2010

Liger

Ja, du läste rätt. Inget stavfel. Det ska vara ett L där. I och för sig skulle man ju också kunna säga tejon, förstås. Det är dock liger som är det vedertagna ordet för avkomman mellan lejon och tiger.
Bilden föreställer förstås den riktiga tigern, inte hybridformen.

Men i dagens DN finns på sidan Namn och Nytt en liten inklämd artikel som består mest av en bild på en rätt nyfödd liger sittande på mamma lejons huvud. Under den muntert allitererande rubriken ”Krum korsning med klös” finns några rader om att födseln ägde rum i en djurpark i Miami.



Med ett litet leende i mjugg bläddrar jag vidare i tidningen. Leendet stelnar när jag kommer till sidan 25.

En större artikel den här gången och den svarta rubriken ”Tjuvjägarna största hotet mot tigrarna”. Där står det i klara obönhörliga fakta. Vid början av 1900-talet fanns det 100 000 tigrar här i världen. I dag finns det 3 200. Det är allt.

Det är en snöboll som snabbt smälter. Djurskyddsorganisationer beräknar att omkring 1 220 tigrar dödats under 2000-talet. Experter tror att tigern kan vara helt utrotad inom 12 år.

Det är tjuvskyttarna. De skjuter tigrarna för det vackra skinnets skull. Men tjuvskyttarna klarar sig. Och de riskerar inte att falla för någon kula. För vem skulle ha användning för deras fula skinn?

Och de skjuter tigrarna också av andra skumma ”medicinska” skäl läser jag och det vänder sig i magen.



Det finns väl ca 6 miljarder av oss människor. Vi är knappast utotningshotade, om vi inte utrotar oss själva genom att nån galen diktator trycker på röda knappen och spränger klotet i luften. Eller vår människogirighet omvandlar hela planeten till en sophink och gör den obeboelig.



Titta på bilden häruppe. Tigern är en hyllning till livet genom sin blotta existens. Stör ingen och har en hög grad av existensberättigande. Därför att den är vacker. 



Människan står sig slätt vid en jämförelse.



En odödlig hyllning till detta kattdjur finns hos den färgstarke poeten och konstnären William Blake (1757-1827) i hans dikt "The Tiger". Den öppnar så här:

Tiger, tiger, burning bright

in the forest of the night.
What immortal hand or eye
could frame thy fearful symmetry?

.

1 kommentar:

  1. Märklig nyhet. Stämmer den verkligen? Jag förstår inte varför man måste korsa en tiger med ett lejon. Vad "vinner" man på det? Måste människan lägga sig i "allt" och t.o.m. experimentera med djurarter...typiskt också att det görs i USA. Jag gillar det inte.

    SvaraRadera