fredag 3 september 2010

Sverige-Ungern

Har just sett Sverige-Ungern på teve. Fotbollsmatch, alltså. Vi vann med 2-0. Ja, man brukar ju säga "vi" fast det bara är de där elva på planen som gör´et. Det får mig att prata lite om fotboll.

Fotboll för mig går ut på två saker. Ett: att göra fler mål än motståndarna. Två: att spela snyggt. Fast kanske i omvänd ordning: det viktigaste är att spela snyggt. Om man dessutom vinner, gör det inget.

Lagerbäckeran var tråkig, egentligen. Vi lyckades vinna tillräckligt mycket för att kvalificera oss för slutspelet i jättemånga EM och VM, men väl där var vi chanslösa. I could have told you so. För vi tråkspelade.

När vi var i trängt läge i försvaret så tjongade vi bort bollen bara. När vi skulle anfalla tjongade vi upp en långboll på vinst och förlust. G-ä-ä-ä-äsp. När vi sedan kom till slutspelet hade vi inget där att göra för mot de bästa lagen måste man kunna spela, inte bara tjonga, fotboll.

I dag när en svensk bröt i försvaret SPELADE han bollen kvickt till en annan svensk som SPELADE den vidare till en tredje, ofta med bara ett tillslag. Och jag såg inga fantasilösa luftpastejer utan spel efter marken genom PASSNINGAR. Om ett lag består av elva spelare är det nämligen meningen att de ska spela bollen till varandra.

Gör de det, blir fotboll vackert. Jag såg i dag en vacker fotbollsmatch.

I senaste VMet var Brasilien bäst. De vann visserligen inte hela turneringen, men de matcher de var med i utförde de skönhetskonstverk med sina passningar.

Å andra sidan tänker jag samtidigt tvärtom. Det måste bli mer mål i matcherna. Vi måste ändra reglerna.

Förslag 1: En match som slutar 0-0 är inte oavgjord, ger inte 1 poäng åt vardera laget. Nej, båda förlorar och får 0 poäng. Gör man inget mål ska man inte få någon poäng.

Förslag 2: Varje halvlek börjar med en straffspark, en per lag. Sen kan man också tänka sig att i stället för att kruta på från straffpunkten får man stå vid mittlinjen, fast i så fall med med två anfallare. Och att då försvarande lag har 1 målvakt och 1 back. Och man har en viss tid på sig att göra mål. Eller kanske att bollen bara får spelas framåt mot målet och inte bakåt. Fast då måste linjedomarna avgöra när det blir gränsfall ...

Det är nog tur att jag inte får bestämma sånt här.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar