torsdag 23 december 2010

Orkidéer

Ibland är orkidéer väldigt fina. Här är några:

1 Bussflingor
Bussen kommer och du har en bit kvar dit. Om du lägger på en rem kan du hinna. Du lägger inte på nån rem. Du hinner inte. Bussen går. Du väntar lugnt på nästa. Och sparar energi. Bussar är som snöflingor. Man behöver inte jaga dem. Det kommer flera.

2 Trapplist
När du går i en trappa måste du skjuta på med benet. I något läge. Du kan göra det när benet är böjt, när det är det översta benet. Då frestar du på knäet. Därför gör du inte så. Du skjuter på när benet är rakt, när det är det understa benet. Då frestar du inte på knäet. Du kan gå hur mycket som helst i trappor på det viset. Utan att bli trött i benen.

3 Göra(n)listan
Du skriver upp på ett papper 6 saker som du har dåligt samvete för att du inte har gjort. Du får nästan ont i magen av blotta åsynen av dem. Men du säger att du ska klara dem alla på en vecka. Det fixar du inte, tänker du. Och du har rätt. Efter en vecka har du inte gjort alla 6. Man du har klarat en av dem.

Du bockar av den och säger att du ska klara de kvarvarande 5 på en vecka. Det fixar du inte, tänker du, Och du har rätt. Efter en vecka har du inte gjort alla alla 5. Men du har klarat två av dem.

Du bockar av de två sakerna och säger att du ska klara de kvarvarande 3 på en vecka. Det fixar du inte, tänker du. Men du har fel. Efter en vecka har du klarat av alla tre.

Du bockar av de tre sakerna och tittar på ditt papper. Du ser nu hur vackert pappret är. Och hur bockfint det känns i magen.

* * * * *

Det var tre idéer. Och det finns ju många andra idéer förstås som man kan använda om man tänker efter. Som gör att man orkar och det blir lättare.

En hel bukett kan det bli.

God Jul!
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar