torsdag 30 december 2010

Hans mammas recept

Som avslutning på det här året vill jag tipsa om detta recept. Det är skrivet av en som är mamma till en av Europas, ja världens, största författare. För mer än 200 år sedan. Vem?

"RECEPT FÖR DET NYA ÅRET

Man tager tolv månader,
rensar noga bort all avundsjuka,
bitterhet, snålhet och småaktighet,
skär varje månad i 30 eller 31 bitar
så att förrådet räcker för ett helt år.

Varje dag tillredes för sig
av 1 del arbete
och 2 delar glädje och humor.

Därefter tillsättes
3 rågade matskedar optimism,
1 tesked tolerans,
1 nypa ironi
och 1 pris finkänslighet.

Rikligt med kärlek öses över det hela.

Den färdiga rätten garneras med små buketter av uppmärksamhet och serveras dagligen med glädje och munterhet."


Receptet skrevs av Elisabeth Goethe (1731-1808), mor till Johann Wolfgang von Goethe, han på bilden häruppe. Vars höjdare i mitt tycke är hans ungdomsroman "Den unge Werthers lidande". Läs den!

Fint recept av hans Mutti, va? Det kanske rent av skulle skickas till Sveriges Riksdag? Fast ett av partierna får i så fall bortse från måttangivelserna och tredubbla dom! Den där teskeden, när det gäller tolerans, kan för det partiet med fördel bytas ut till ett lastbilslass ...

Själv återkommer jag som sagt hit till Görans Penna när det våras bland bergen igen. Vilket sker den 1 mars. För då inträffar den första vårdagen, enligt almanackan. Som får anses som en auktoritet på området.

Til dess bjuds du här på ett antal bloggbetraktelser av varjehanda kulör och fason att botanisera bland. För inte har du väl läst dem alla? De är 230 st. Inklusive denna, som nu bloggar mot sitt slut.

Gott Nytt År! Och jag hoppas med Goethes mamma att 2011 ska smaka!
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar