onsdag 4 november 2009

Deckartips 3 - tunna skivor

.
Tåget stannar igen. Men denna gång ljudlöst. Vi kikar försiktigt ut. Inget ånglok nu. Inte ens dimma. På perrongen ligger en tappad mobil. Mobil? Nutid, alltså! Men alla de andra då? Ja, här struntas säkert i sån kronologi, fina deckare är eviga och deckartåget tar oss nog runt banan helt efter eget skön och utan tidtabell. Våra ögon söker stationsskylten. Aha: Ewert Grens.

Det var en av juristerna på jobbet som tipsade mig. Vi stod och pratade om nån jobbsak på hans rum och min blick gick till klädkroken, där en bok låg fastklämd. Hmmm, knappast nån promemoria. "Flickan under gatan", stod det. Under gatan? Han förklarade. Och under berättelsens gång blev han mer livlig och engagerad än jag nånsin sett honom.

En sån bok bara måste man skaffa. Och det ångrar jag inte. Läste andra av detta deckarpar Anders Roslund-Börge Hellström. De hade inte varit på banan så länge men hade redan många böcker. Och det hade drösat ner priser över dem.

Hemligheten är hett engagemang i samhällsfrågor ihopkopplat med välskrivna deckare. Och kontraster. Ingen av kollegerna, utom möjligen Sven Sundkvist och Mariana Hermansson, vågar gå in på Ewerts rum när han håller på med Siwan, ”Jag vill ha tunna skivor av dig, föga hjälper nu dina böner …” dundrar ut över polishuset. Om och om igen samma skivor av Siw Malmqvist spelar han. Högt. Och dansar till. Först när musiken tystnat, knackar man på.

Man tror först att det mest är en gimmick (som Holmes fiolspelande) - han den vresige och fruktade poliskommissarien som har schlager-Siwan som enda hobby - men det hänger trovärdigt ihop med något svartare. Den hemliga katastrof i sitt liv som han hela tiden bär med sig.

För Roslund & Hellström är böckerna debattinlägg och deckarformen egentligen bara ett medel, varje bok med spetsen mot ett visst samhällsproblem. De kan liksom inte rå för att de är så skickliga att de på köpet skapar klassiker i deckargenren.

Deckartips 3: "Box 21", "Flickan under gatan" och "Edward Finnigans upprättelse" (om trafficking, hemlösa, resp dödsstraffet). "Tre sekunder" (har inte läst den än, men lovorden fullkomligen haglar, googla bara ska du se)
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar