onsdag 18 november 2009

Deckartips 12 - Kenneth Branaghs favoritdeckare

.
Vi nämnde honom som hastigast vid förra stationen, så nu tar vi och besöker honom, tycker jag. Vi åker nästan rakt norrut från Paris och landar i södra spetsen på Sverige i bördiga Skåne. I den stad som är hans. Ystad. Vid polisstationen på Sixten Sparres Gata stannar vi och där sitter han mycket riktigt bakom sitt skrivbord i den sena timmen: Kurt Wallander.

I Ystad har det numera vuxit upp en hel liten turistnäring kring honom. Det går Wallanderturer i staden. Deltagare i det 6 km långa Wallanderloppet passerar flämtande en massa platser som nämns i böckerna. På Fridolfs konditori kan man äta Wallanderbakelser. Och på Cineteket kan man se sig själv trickfilmad gå in i Wallanders vardagsrum på Mariagatan 10 och läsa filmmanus.

Film, ja. Det finns snart lika många som gjort honom på film som det finns James-Bond-skådisar. Nu senast Kenneth Branagh, som särskilt bad om att få göra rollen, han ville att hans landsmän skulle få upp ögonen för en av hans favoritdeckare ”den svenske Maigret”. Succén är fantastisk och snart kommer man att vallfärda från England till Sveriges huvudstad Ystad.

Men filmad roman är som att sitta på restaurang och bara känna doften från köket. Vi riktar ner ljuskäglan i boken. The real thing. Den som jag valt som tips här nedan är lagom tjock och ligger fint i handen. Det är en nagelbitar-thriller. En seriemördare är lös i Skåne, samtidigt som Sverige sitter klistrat vid TV-apparaterna och följer fotbollslagets öden och äventyr i VM i USA.

Wallander är en bra sammansmältning av Maigret och Beck, tagna till vår egen nutid i Sverige. I privatlivet är Wallander grå och ömklig, i jobbet lysande och respekterad, trots det desillusionerade som hänger omkring honom som en sladdrig överrock. Miljöbeskrivningarna och intrigbygget i böckerna är stor litteratur.

Författaren heter Henning Mankell (jag envisades i början med att uttala efternamnet fel och har nu äntligen lärt mig att det betonas på första stavelsen). Mankell är mångsidig; utöver författarskapet har han alltid haft ett politiskt patos, liksom ett intresse för teater och har bl a studerat till skådespelare. Bor numera växelvis i Ystad och Maputo i Mocambique, där han är chef för teatern Teatro Avenida.

En imponerande uppgift som man kan läsa om Henning Mankell är att han år 2007 skänkte 15 miljoner kronor till SOS Barnbyar för att bygga en by i Chimoio i västra Mocambique.

Deckartips 12: Villospår, 1995, den femte av hittills elva böcker i serien om Kurt Wallander av Henning Mankell.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar