tisdag 24 november 2009

Deckartips 15 - inte bara skidor och schlager

.
Vi avlägsnar oss från den förra stationen och känner hur vi åter börjar fylla ut kläderna, de glada slantarna från fickan återbördas till plånboken och vi växer in i vårt eget vuxna jag igen. Utanför fönstret är det nästan helt vitt. Antingen är det ett drömlandskap eller också snö – det var länge sen i så fall. Måste vara i norra Sverige då, långt upp? Nej, titta på de höga fjällen där ... vi dundrar helt enkelt rätt in i Norge ... med ett pys stannar vi i Oslo. Trots snöfallet kan vi läsa det korta namnet på stationsskylten: Harry Hole.

Det är november och vintern har kommit till Oslo. Den lilla pojken Jonas tittar ut genom fönstret på en snögubbe som någon gjort i trädgården. Varför ser den så otäck ut och varför stirrar den upp på honom i stället för ut mot gatan?

Nästa morgon är Jonas mamma spårlöst försvunnen och runt snögubbens hals sitter den rosa halsduken som han gett mamma till jul ...


Det är ett av många försvinnanden som drabbar Oslo i ”Snömannen” av Jo Nesbö. Den som leder utredningarna är Harry Hole, en kriminalkommissarie som är självsvåldig, arrogant, grälsjuk, instabil och alkoholiserad (enligt våldsrotelchefen Gunnar Hagen) och har ett fult ansikte med snälla ögon (enligt pojken Jonas).

Redan två månader innan händelserna med de försvunna personerna börjar, får Harry Hole ett brev.
Snart kommer den första snön. Och då kommer han att dyka upp igen. Snömannen. Och när snön är borta kommer han återigen att ha tagit någon med sig. Det du ska fråga dig själv är:
”Vem gjorde snögubben? Vem gör snögubbar?” --- För snögubben själv vet det inte.


Det här är en fin och stark deckarroman. Det är väldigt mycket 2000-talet och här och nu i personteckningen och miljöbeskrivningen. Boken är på något sätt bred, ett romanbygge. Mycket av komplexiteten i relationer mellan människor och i dagens samhälle finns med. Jo Nesbö har en mångsidig bakgrund och är både musiker, finansanalytiker, sångare, mäklare, journalist och låtskrivare i en popgrupp.

Och boken är spännande. Andlöst, krypande spännande, så man knappt vågar vända blad.
Den vann både Bokhandlarpriset och Det norska läsarpriset 2007.

Jo Nesbö betraktas som den störste norske kriminalförfattaren någonsin. Han har sålt 1 miljon böcker bara i Norge och i september 2007 fanns han med flera titlar på tio-i-topplistan i Norge, Sverige, Danmark och Finland samtidigt.

Han är översatt till 25 språk och räknas till de verkligt stora deckarnamnen i dag även internationellt. Så vårt stora lilla land i väster håller världsklass inte bara i schlager, längdskidåkning och schack (läste just att unge norrmannen Magnus Carlsen vann VM i blixtschack i Moskva). Seiern er vor även när det gäller deckare.

Deckartips 15: Snömannen, 2007, av Jo Nesbö, den femte boken i serien om Harry Hole.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar