torsdag 5 november 2009

Deckartips 4 - tre systrar

.
Tåget rullar in till en ny station. En ung amerikan står på perrongen, med blont hår och svällande ambitioner. Det är i mitten av förra seklet. På stationsskylten lyser i neon A Kiss Before Dying.

Jag vet. Ett konstigt namn på en deckare. Men det är namnet på en mycket märklig bok. Den börjar som en spänningsroman och går sedan över till att bli en detektivroman, fast utan en deckare i, även om en pojkvän till en av systrarna är den som till slut står för uppnystandet av gåtan.

Men det är boken själv, med sin diaboliskt skickliga konstruktion, som får lysa som ”deckare” för oss. Tre delar består boken av. En för var och en av de tre systrarna som mordgåtan kretsar kring. Dorothy. Ellen. Marion.

En bok, som gjort så stort intryck på mig att deckartåget stannar till endast för denna enda bok. Tipset om den fick jag lustigt nog från Sven Stolpe i ett teveprogram för en massa år sedan.

Ira Levin skrev den. Det var hans debutroman. Några år senare kom hans Rosemary´s baby, den som blev en skräckklassiker som film med Mia Farrow.

A Kiss Before Dying har också blivit film. Obegripligt nog. Det ligger inbäddat i bokens konstruktion att den blir konstig som film. Det är som bok du ska uppleva den. Soffhörnet. Nattlampan. Nagelbitandet.

Egentligen är det ju här en bok som man inte ska orda om. Inte säga att här är en bok som är bra därför att osv. Utan man ska bara smyga upp bakom din rygg, lägga boken i ditt knä, säga pssst läs den här, och sen tyst tassa ut.

Deckartips 4: A Kiss Before Dying (Bädda för död), 1952, av Ira Levin.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar