onsdag 25 november 2009

Deckartips 16 - just one more thing

.
Nästa besök blir hos en TV-deckare.

Låter konstigt kanske. Bara bokdeckare skulle det ju vara, det sa vi redan från början (deckartips 1), inga TV-deckare. Men om det är så att det finns någon outstanding deckare på TV, en som höjer sig högt över alla de andra amerikanska och brittiska deckarna där, ja i så fall får den förstås armbåga sig in här. Som ett undantag som bekräftar regeln.

Och en sådan finns: Columbo.

Ingen författare finns till kommissarie Columbo. Han är helt skapad av skådespelaren som gör honom: Peter Falk. Manusförfattaren eller regissören har knappast någon del i detta. Hur skulle instruktionerna ha kunnat lyda:
jo, Peter, gå in och gör en lite annorlunda kommissarie, lite tvärtom så där, så vi profilerar oss, här är intrig och repliker, du kan förresten dra på dig den där överrocken, fast den är lite skrynklig.
Och så går Falk in och ÄGER, skapar en klassisk figur som är en blandning av Chaplin och Maigret.

Eller en antihjälte, kanske man ska kalla det, en som är tvärtom mot de vanliga hårdföra amerikanska deckarna. De där gimmickattributen – den ständiga cigarren, den skrynkliga överrocken, den skrotfärdiga bilen han kör – de sakerna kanske skulle ha kunnat tänkas fram av några i teveproduktionen. Men allt annat i Columbo-gestalten är skådespelarens skapelse.

… Columbos artighet, vänlighet i spelet tillsammans med den skyldige
My wife is a terrific fan of yours (om boven är en kändis), she has seen ALL of your films (tillägger han, om boven är skådis av något slag)
… Den spelade vimsigheten som steg för steg demaskerar boven
Oh, there´s just one more thing (hejdar sig när han är på väg ut genom dörren igen, precis när boven börjat slappna av efter intervjun).

Inga biljakter, inga rykande pistoler, bara ett psykologiskt spel. Jag tror jag inte ens hört Columbo höja rösten nån gång. Och detta är i New York, av alla ställen.

Det spelades in 69 avsnitt av TV-serien Columbo 1971-2003. Peter Falk nominerades för Emmy tio gånger för rollen och vann priset fyra gånger. Avdelning kuriosa: det där första avsnittet 1971 regisserade av Steven Spielberg.

Ytterligare kuriosa: ett av Peter Falks ögon är ju konstgjort och enligt google har han haft det sedan han var tre och ett halvt år. Just det där lite barnsliga ”och ett halvt” tycker jag är ett så intressant tillägg … (kommer det från ett intervjusvar från Falk då han i svarsögonblicket blev lika gammal som då olyckan hände?)

Men hatten av för dig, Columbo, och må du aldrig släta till överrocken!

Deckartips 16: zappa in TV4 Gold där det ofta visas repriser av Columbo-avsnitt. Eller gå in på något välsorterat varuhus och köp en DVDbox med några årgångar – glöm bara inte att vända dig om i dörren när du går och säga ”javisst ja, det var bara en sak till …”
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar