tisdag 31 mars 2020

Kap 2. Hur Lower Citizen Plaza fick sitt namn


Hur Lower Citizen Plaza fick sitt namn


A-laget heter det i Sverige, men det här är inte riktigt samma typ. De är ganska många, en 5-7 st. Någon med hund, men då är det inte schäfervarianten, utan mer i stil med mops. Några står, fast det finns bänkar att sitta på, det går bättre att argumentera då. De grälar lite, skrattar högt, en kram eller i alla fall en puff på axeln, ölflaskor som är bra att gestikulera med, gör att man kan stryka under ett argument bättre. Faktum är att man oftare ser dem gestikulera med ölflaskorna än dricka ur dem.
       De är fullegubbar. Fulla med något ursprungligt, konkret, enkelt och direkt. Och varmt. De är Lower Citizen. Är lägre än många andra medborgare. Har närmre till jorden. Ibland sitter dessa medborgare på den gröna gräsmattan som kantar dammen under de doftande syrenerna. Lägre än så kan man inte komma.
       Är det därför Lower Citizen Plaza heter så? Ja, men det är bara halva sanningen.
     
Man tar de tolv trappstegen ner. Sex gröna parkbänkar till vänster om Weeping Willow Pond. På höger sida står inga bänkar på rad utan i en rundel mitt i. Där samlar de sig ofta. Inte så gärna på vänster sida, gillar inte att sitta på rad, de behöver se varandra och prata.
       Ibland kan de förstås sitta direkt i den lilla rundeln före trappan ner. Men då kan man kanske inte säga att de är Lower längre, de är inte i höjd med den nedsänkta parken där, utan med trottoaren på Busy Market Street.
       Om det inte sitter några på bänkarna till vänster kan de ibland sitta där också, de kanske inte är så många. Här sitter annars förbipasserande som bara såg en parkbänk för trötta ben en stund, en som stått i korvmojen i hörnet och nu tar igen sig när han ändå är avbytt och passar på att röka eller titta i mobilen, turister som lutar sig över en uppvikt karta, eller förälskade par som tittar på det glittrande vattnet eller varandra. Om de inte sitter och är förälskade i den där rundeln till höger, det förekommer också. Just där skuggar syrenerna särskilt bra.
      Kring Weeping Willow Pond växer förstås pilträd, de hänger ner över vattnet, där gräsänder sakta simmar runt och nappar till sig något osynligt godis från vattenytan. Ett snattrande från gräsänderna och lite susande i träden och ibland ljudet från lekande barn.
       Ja, till vänster om parken, eller den vänstra delen av den, finns Tusen och en natt och Sindbad. Sindbad är den som ligger närmast Lower Citizen Street. Där finns en minilinbana som är populär, är det något barn där, så kan man ge sig på att linbanan är upptagen. Och parken saknar aldrig barn. En massa klättring och rutschning och gungning och kurragömning men kanske mest på Tusen och en natt, den intill med kamelen och som ligger närmast åt Busy Market Street.
       Här finns många bänkar för föräldrarna. De behöver inte gå ned på knä hela tiden för att umgås med barnen. För barn är korta, har alltid nära till marken. Är väldigt låga, helt enkelt.
Liksom fulla med något ursprungligt, konkret, enkelt och direkt. Och varmt.


Och nu vet du hela sanningen varför Lower Citizen Plaza heter så.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar