tisdag 31 mars 2020

Kap 3. Fyra papperslappar kring ett Område


Fyra papperslappar kring ett Område


Den andra saken han köpte på Wally´s Bookshop var en karta. När han kom hem på kvällen vecklade han ut den och bredde ut på det svarta bordet. Var någonstans var gatorna han kände igen? Jo, där var de. Han vek kartan så han kunde se bättre. Här skulle det nog gå bra att planera det där som börjat spira så smått inom honom. Det där dunkla, ja mörka. Men för att planera måste han gå, det var så tankarna kom. Och han kunde inte bara vimsa omkring lite planlöst, då kunde han inte åstadkomma något, nej han fick närma sig det här på ett mer organiserat sätt.
       Han tittade på kartan. Och så dök det upp en idé. Här är huset jag sitter i, på de där gatorna gick jag omkring idag, han måttade med händerna över kartan, gjorde dem till en fyrkant, vidgade fyrkanten. Här har jag Området, tänkte han. Området med stort O, som jag ska genomströva, samtidigt som det där andra i huvudet tar form. Han gick upp och satte på vattenkokaren, tog fram kopp och tepåse medan det kokade upp, lade påsen i koppen, hällde på vatten och satte sig igen, drog handen genom håret.
       Var har jag Området? Jo, där. De gatorna. Han lade ut fyra papperslappar i en fyrkant kring Området på kartan, så att han inte distraherades av det som låg utanför. Han konstaterade: Området som han skulle genomkorsa begränsades i norr av av Fire Back Street och Wishful Pete Street, i väster av metrojärnvägen, i söder av Albright Avenue och Local Bird Avenue samt i öster av Beast Avenue och Grace Avenue.

Det var förstås inget litet område, ett myller av korsande gator och parker och sånt, men det skulle kunna gå. Om han kunde bryta ner det ytterligare. Och en del hade han ju redan gjort, det kändes i benen. Han riktade lampan närmre kartan. Nästan mitt i Området gick två större gator, Hill Street från väster till öster och Busy Market Street från norr till söder. Båda gatorna följde snällt väderstecken och låg på kartan som ett stort gult kryss som täckte hela Området. Vilket gjorde att Området kunde delas in i fyra ungefär lika stora delar, ett i vardera nordväst, nordost, sydväst och sydost.
      Prydligt. De fyra delarna var det. En i taget tar man dem. Men där bortom Fire Back Station, gatorna ner åt det hållet på andra sidan järnvägen, det hade sett lockande ut! Bäst att jag tar med lite av det också, det får bli en egen del. Okej, då blir det de här fem. Han höll upp vänsterhanden och bockade av dem på fingrarna med pennan: NordVästra, NordÖstra, SydVästra, SydÖstra och Andra Sidan Järnvägen.
       Han steg upp. Och titta! Hela NordVästra redan avklarad. En avtickad och four to go. Han var på väg att vika ihop kartan, men nej, den får ligga kvar här, så han hela tiden kan se den när han är inne. Han lämnade rummet och kartan låg kvar med det kvadratiska Området kringgärdat av fyra papperslappar, där den skulle komma att ligga kvar under hela operationen. 

       Och tekoppen stod kvar orörd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar