tisdag 31 mars 2020

Kap 7. Stigar och boulevarder


Stigar och boulevarder


Här i stan finns det stigar (”path”). De är små och få. Och det finns vägar (”way”, ”alley”), som är lite större. Så finns det gator (”street”), som är de allra flesta och ännu större. De största är dock avenyer (”avenue”), som är så stora att de har grässträng i mitten.
       Och så finns det förstås också de där två andra som är så stora så man knappt ser från ena trottoaren till den andra. De två största i stan. De verkliga bamsarna. Boulevarder kallas de.

För det första Linden Tree Boulevard.
Där kan man gå om man tycker om att känna sig som en liten myra där man tittar upp på museer och bankpalats som går halvvägs till himlen, men som också har skön musik i form av Opera Palace från 1737 och ödmjuk lärdom i form av Humble University, där 29 nobelpristagare gått, bl a gamle Abbe Einstein, som är berömd för att han räcker ut tungan på det där kortet.
      Namnet kommer av att boulevarden kantas av stora träd. Vad trädsorten heter är dock en annan femma. Det är jättesvårt det där med träd. Björkar kanske? Nej, jag går bet.

För det andra Coward Prince Boulevard.
Utöver att här finns hur mycket som helst med klädesaffärer av allehanda sorter på denna boulevard så ståtar den med en kyrka som samtidigt är jättegammal och jätteny: Caesar Willy Nativity Church. Boulevarden är också berömd för att den korsas av den exklusiva Pheasant Avenue.
      Boulevarden härstammar från 1542 då den var en ridväg för prinsar och furstar som behövde en genväg till sina jaktslott. Sedan byggdes den ut 1871 för att efterlikna Champs Elysées i Paris. Ända sedan dess har prinsar och furstar velat ha en staty av sig själva rest på boulevarden, men folk har vägrat. Det skulle bara vara som att slicka deras stövelspetsar, de har ändå bara ställt till en massa krig och elände.
       Prinsarna och furstarna blev då mäkta uppbragda över detta och på själva namnet på boulevarden, som de inte riktigt tyckte beskrev dem så bra. Då sa folket att okej, då ändrar vi väl namnet och då förkortades det till Cow Boulevard. Och det där med staty var ju synd att det inte blev nån, så då gjorde konstnärerna en målning av den stridigaste prinsen ridande på en ko till sitt jaktslott.

Ja, det är alltså de två största boulevarderna i stan. Idag hör man ofta att man använder kortnamn på dem när man vill låta lite världsvan. ”Var har du köpt din Rolex med guldinfattningar, på Linden? Nej, på Cow”.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar