fredag 28 augusti 2020

Errol Flynn


Överst i tredje kolumnen en lätt mustaschprydd man vars förnamn börjar på E. Lite äldre än vad man är van att se honom på duken, men självklart vem han är.

Errol Flynn
Levde den 20 juni 1909 (Tasmanien, Australien)-14 okt 1959 (Vancouver, Kanada)

Errol Flynn var alltså australiensare. Som ung flyttades han mellan olika skolor, oftast relegerad. Han begav sig till slut till Nya Guinea 1926 och försörjde sig som boxare och pärlfiskare, grävde efter guld och arbetade på en coca-plantage.

Ett kort teaterkarriär i London och fick en dansroll i filmen I Adore You 1933. Bestämde sig att det var skådis han skulle bli. Åkte till USA 1935 och filmen Kapten Blod samma år gjorde honom till stjärna. En rad succéomsusade äventyrsfilmer följde, bl a Slaghöken 1940.

Att hans privata liv senare kanske kom att gå downhill, ska inte ett ögonblick överskugga hans filminsatser. Mitt emellan de båda ovannämnda filmerna kom den som överträffar allt i äventyrsväg och som jag såg så ofta mina matinépengar medgav. Robin Hoods äventyr, från 1938.

När Robin och hans grönklädda män plötsligt dök upp ur Sherwoods grönska och räddade Olivia de Havilland ur den elake sheriffens klor, en leende Errol Flynn elegant nedfäktande allt motstånd, då sjöd det av jubel i min tonårssjäl.

Med tanke på en viss tecknad julfilm som sedan kontinuerligt skulle visas på TV, är det mycket möjligt att det satt en gänglig tioåring någonstans i Linköping och visslade i sin biobiljett när denna film hade premiär. 
Tage Danielsson.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar