fredag 28 augusti 2020

Sophia Loren


För ingen i fjärde kolumnen får man en ledtråd av något namn. Kvinnan under Tarzan här. På bilden är hon faktiskt lik Anita Ekberg, men jag ser att detta är ingen mindre än:

Sophia Loren
Föddes den 20 sept 1934 i Rom

Sophias mamma vann en look-alike-tävling för att hon såg ut som Greta Garbo. Det var så det började. Romilda Villani var en kvinna med mycket enkel bakgrund men med stora skådespelardrömmar. I Rom träffade hon ingenjören Riccardo Scicolone som visserligen var gift på annat håll men det gick som det gick. Sofia föddes. Mamman tog med sig den lilla dottern och flyttade till den lilla byn Pozzuoli utanför Neapel. Sin far kom Sofia nästan aldrig att träffa.

Det står en magi av namn omkring denna skådespelerska. Hennes dopnamn var Sofia Costanza Brigida Villani Scicolone, men hon bytte namn till Sofia Lazzaro i början av 50-talet då hon staterade och hade småroller i ett stort antal filmer. Och bytte namn igen 1953 till Sophia Loren. Det namnet fick hon efter den svenska skådespelerskan Märta Torén (Marta Toren) efter en idé av filmproducenten Carlo Ponti. Och det blev också ett instopp av h i hennes förnamn.

Första huvudrollen fick hon 1953 i en filmatisering av operan Aida. Det ledde till att hon var i Hollywood 1956-1960 och spelade in åtta amerikanska filmer, men hon trivdes aldrig i USA och återvände till Europa och Italien. Den sista filmen i USA hette Vild blondin i Västern. Jag förstår att hon flyttade hem.

Här fick hon en Oscar 1961 för bästa kvinnliga huvudroll i De två kvinnorna (La ciociara). Det var det första Oscarpriset i den kategorin som gick till en roll med annat språk än engelska. Filmen vann också en Golden Globe 1962 som bästa icke-engelskspråkiga film. Den regisserades av Vittorio de Sica och producent var Carlo Ponti.

Sophia gifte sig med Carlo Ponti 1966 och de var gifta fram till hans död 2007.

Av alla filmer hon gjort tror jag inte att jag sett en enda i sin helhet. Men många i delar, så där som man gör när svensk TV av ren lapsus visar långfilm som inte kommer från USA. Men varje gång märker jag att Sophia Loren reser sig över språkbarriärerna.

Det finns något majestätiskt ursprungligt över henne. Vet inte vad det är. Vad heter star quality på italienska?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar