fredag 28 augusti 2020

Burt Lancaster


Längst ner i femte kolumnen är enda skådisen där hela namnet syns. Skulle jag ha vetat det ändå? Det skarpskurna ansiktet under den blonda kalufsen. Jag tror det.

Burt Lancaster
Levde den 2 nov 1913 (Manhattan)-20 okt 1994 (Los Angeles)

På skolgården betonade vi hans efternamn på andra stavelsen, som i ordet "Karlskoga". När vi sen hörde att betoningen skulle ligga på första stavelsen (som i "Kiruna") blev vi lite ställda. Kändes inte som samma skådis då.

Det var i ett hårt område på Manhattan som Burt Lancaster växte upp. I början var han också känd för att spela tuffa killar, senare blev dock rollerna mer komplexa och utmanande.

Som vi såg när det gällde Ava Gardner, kom genombrottet både för henne och Burt Lancaster när de 1946 gjorde huvudrollerna i filmen Hämnarna (The Killers). Han spelade här en boxare Ole "Swede" Anderson som blev mördad.

Därefter kom många fina roller.

1953. Härifrån till evigheten (From Here to Eternity). Filmen utspelar sig på Hawaii strax före bombningen av Pearl Harbor 1941. Den handlar om en menig soldat som vägrar ställa upp i regementslaget i boxning och blir bestraffad för detta av sin sadistiske kapten. Filmen blev en stor succé och fick 8 Oscars, bl a för bästa film, bästa manliga biroll (Frank Sinatra) och bästa kvinnliga biroll (Donna Reed). Dessutom 5 Oscarnomineringar, bl a för huvudrollsinnehavarna Deborah Kerr, Montgomery Clift och Burt Lancaster.

1956. Trapets (Trapeze). Burt Lancaster, Gina Lollobrigida och Tony Curtis är luftakrobater i ett kärlekstriangeldrama. Filmen fick Directors Guild of America Award för bästa film och regi.

1957. Segerns sötma (Sweet Smell of Success). Ännu en Burt Lancaster-Tony Curtis-film. Båda har obehagliga roller här. Burt Lancaster spelar en mäktig och samvetslös skvallerkrönikör och Tony Curtis är hans fjäskande pressagent.

1958. Vid skilda bord (Separate Tables). Filmen utspelar sig på ett badhotell i Bournemouth, England, och har en imponerande rollista med David Niven, Deborah Kerr, Rita Hayworth och Burt Lancaster. Filmen torde vara bra, fick hela sju Oscarnomineringar.

1960. Elmer Gantry. Filmen nominerades för bästa film och filmmusik och blev en stor höjdpunkt i Lancasters karriär. Han vann både en Oscar och Golden Globe för bästa manliga huvudroll.

1962. Fången på Alcatraz (Birdman of Alcatraz). En livstidsdömd mördare utnyttjar sin fängelsetid på Alcatraz till att bli expert på fåglar. Filmen bygger på en sann berättelse och hans rolltolkning gav honom en Oscarnominering för bästa huvudroll. Andra skådespelare var Karl Malden och Telly Savalas.

1980. Atlantic City. Burt Lancaster och Susan Sarandon spelade två grannar i en film som kretsar kring ett parti stulet knark. På filmfestivalen i Venedig vann filmen utmärkelsen Guldlejonet.

Många bra filmer och roller. Hans bästa film? Det är svårt att runda Härifrån till evigheten. Scenen när Burt Lancaster och Deborah Kerr ligger ömt omslingrade på stranden med vågorna sköljande in ... det förbjudna i kyssen, hon var ju gift med en annan i filmen. Den scenen blev klassisk. Lika film-ikonisk som Anita Ekberg i Fontana di Trevi eller King Kong på Empire State Building.

Vi killar på skolgården hade ju lite knepigt med Burt Lancasters efternamn, betoningen där. Då ska man ju inte tala om Deborah Kerr, hur ska egentligen hennes efternamn uttalas? Med ett ö? Med ett a? Om du är osäker, don´t worry. Lika osäkra är även filmpublik från USA och England. Dessutom hette hon egentligen Deborah Trimmer och kom från Skottland.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar