fredag 28 augusti 2020

Brigitte Bardot


Längst ner är en blondin med ofantligt långt hår, som hennes ena hand håller på och grejar med. En typisk pose för:

Brigitte Bardot
Föddes den 28 september 1934 i Place Violet i Paris

Hennes mor uppmuntrade henne från tidiga år att ta lektioner i musik och dans. Birgitte Bardot började som fotomodell när hon var 15 år och bilder av henne publicerades redan då i det franska magasinet Elle. Det satte ett ideal för hur ungdomlig skönhet ska se ut för kvinnor; långt hår, blond och plutmun.

Och rollerna kom. Hon debuterade i Le trou normand 1952. Något namn på svenska hittar jag inte, men på engelska hette filmen Crazy for love. Ingen huvudroll för henne, men nyttig erfarenhet. Samma år gifte hon sig med Roger Vadim, en lärling hos regissören Marc Allégret. Hon och Vadim hade då varit tillsammans några år, men hennes föräldrar hindrade henne att gifta sig innan hon fyllt 18.

1953 fick hon in en fot i Hollywood med en roll i sin första amerikanska film Act of Love (Un acte dámour), där den stora stjärnan var Kirk Douglas.

Roger Vadim gjorde debut som långfilmsregissör 1956 med filmen Och Gud skapade kvinnan (Et Dieu créa la femme), i vilken han nu lanserade sin unga hustru Brigitte Bardot. Filmen, som var mycket vågad för den tiden, blev en katapult rakt in i berömmelsen för både Vadim och Bardot.

Samma år spelade hon sig själv i den amerikanska filmen Dear Brigitte, med James Stewart i huvudrollen.

Hon filmade en hel del i Hollywood, men hennes bästa filmer var i Frankrike.

- I filmen Love Is My Profession (En cas de malheure) 1958, som baseras på en roman av Georges Simenon, spelade hon mot Jean Gabin. Filmen blev nominerad för Guldlejonet, ett filmpris som delas ut vid festivalen i Venedig.

- 1960 kom det som många tycker var hennes bästa film, rättegångsdramat Sanningen (La verité). Brigitte Bardots gripande porträtt av en misstrodd kvinna, anklagad för mord, etablerade henne som skådespelare även i seriösa roller. Filmen, i regi av Henri-Georges Clouzot, fick en Oscarnominering för bästa utländska film.

- I Privatliv (Vie privée), 1962, spelar hon Jill som slår igenom som filmstjärna, men fansen gör hennes liv outhärdligt. Den andra huvudrollen innehas av Marcello Mastroianni.

- Jean-Luc Godards Föraktet (Le mépris), 1963, handlar om ett filmteam som ska göra film av klassikern Odysséen och manusförfattaren blir satt till att skriva om den helt så den blir kommersiell. Birgitte Bardot spelar manusförfattarens hustru. 

- 1965 Viva Maria! Två showflickor på en cirkus (BB och Jeanne Moreau) med samma namn, Maria. Båda BAFTA-nominerades  (British Academy of  Film and Television Arts) för bästa utländska skådespelerska.

Före sin 40-årsdag slutade hon helt filma, efter en karriär med 47 långfilmer och ett antal musicals. Gjorde inte en filmruta till. Been there, done that.

Under sin aktiva filmtid var hon nog Frankrikes mest kända person. Det räckte med att säga BB, alla visste vem man menade. I Brasilien, läser jag, sitter hon staty i Armacao dos Buzios, en badort i Rio de Janeiro.

Av rena farten blev också hennes män bildstjärnor, som Roger Vadim (gifta 1952-57) och Jacques Charrier (gifta 1959-62).

Men Birgitte Bardot skulle överhuvudtaget inte ha känt igen dem, om hon hade stått bredvid oss på skolgården och lyssnat när vi stod och bytte filmisar. Vi uttalade som det stavades. 

Råger Vadim, Ja ku ess Scharrier. Lät hur exotiskt som helst för oss glin. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar