fredag 28 augusti 2020

Anita Ekberg


Sist i den kolumnen en blondin där namnet inte syns. Men det där lilla mellanrummet mellan tänderna. Det är förstås:

Anita Ekberg
Levde den 29 sep 1931 (Malmö)-11 jan 2015 (Rocca di Papa)

Ja, vad kan man säga om denna Malmögräbba?

Modell i tonåren. Hennes mamma pushade henne att ställa upp i tävlingen om Fröken Malmö 1950, då hon alltså var 19 år. Hon vann och fick väl där inriktningen att ta sig fram här i världen genom utseendet. Och blev av rena farten Fröken Sverige 1951. Skulle hon kunna bli Miss Universum också? Det gick nästan. Där vann hon inte men kom till finalen med de främsta sex flickorna.

Det räckte dock till att få världens ögon på sig och hon fick nu kontrakt med Universal Studios. Hon erbjöds dramalektioner för att utbilda sig till skådespelerska, men hon hoppade över alla lektionerna och ägnade sig åt att rida i stället. Hon har sagt om den här tiden att hon var "spoiled by the studio system", oklart vad hon menade. Efter ett halvår tröttnade i alla fall Universal Studios och sa upp kontraktet med henne.

Det skrevs mycket om hennes romanser. Med Frank Sinatra, Tyrone Power, Yul Brynner, Rod Taylor, Errol Flynn. Och Giovanni Agnelli, barnbarn till grundaren av Fiat. Och hon var gift med Anthony Steele 1956-59 och Rik van Nutter 1963-75, båda skådespelare. Om Rik van Nutters namn låter lite bekant kan det bero på att han var med i James Bond-filmen Åskbollen 1965, där han spelade CIA-agenten Felix Leitner.

Hon gjorde filmdebut 1953 i Hollywood men det var i Italien som det slog till. När hon 1960 spelade Sylvia i Federico Fellinis Det ljuva livet mot Marcello Mastroianni. Scenen där hon badar i Fontana di Trevi gjorde henne världsberömd. Om man ska göra en lista över de tio mest ikoniska scenerna i filmhistorien så måste den scenen komma med.

Howard Hughes och andra filmproducenter tjatade på henne att hon skulle byta namn. Ekberg var för svårt att uttala för folk. Men hon vägrade blankt. Då får de väl lära sig!

Och det gjorde de. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar