fredag 28 augusti 2020

Paul Newman


Under Audrey en mörkhårig man, regelbundna drag, bestämd haka. Hela efternamnet syns men jag skulle ända ha sett att det var:

Paul Newman
Levde den 26 jan 1925 (Ohio)-26 sept 2008 (Connecticut)

Den bildsköne som kallades Hollywoods största stjärna under 60-talet. Gifte sig med Joanne Woodward 1958 och äktenskapet varade livet ut. Tills han gick ur tiden 2008. De var alltså gifta i 50 år. Måste vara ganska unikt i Hollywood.

Jag har sett tre filmer med honom. Tre helt fantastiska filmer.

Gatans kung (Somebody up there likes me), 1956. En film som grep mig. Newman spelar mot Pier Angeli och är här boxningslegenden Rocky Graziano, mästaren i mellanvikt. Inte att förväxlas med Rocky Marciano, den ende tungviktsmästaren i historien som dragit sig tillbaka obesegrad. Vem av dem som Sylvester Stallone hade som förebild i sina filmer om den fiktive Rocky Balboa vet jag inte. Kanske båda.

Katt på hett plåttak, 1958, den har jag redan nämnt under Elizabeth Taylor eftersom hon är med här. Och det slår gnistor i samspelet mellan Paul Newman och Burl Ives.

Blåsningen (The Sting), 1973. En otrolig film som jag sett många gånger. Glömmer aldrig scenen där Paul Newman säger till Robert Redford som ligger bakfull i badkaret att han (Newman) skickats till honom (Redford) för att lära sig saker, och det dräpande "I already know how to drink". Varpå Robert Redford frågar om han vill hänga med på middag, "or do you already know how to eat?" 
Med Scott Joplins läckra musik och Oscar för bästa film.

De spelade ihop redan 1969 i westernfilmen Butch Cassidy och Sundance Kid. Paul Newman var Butch och Robert Redford var Sundance. Har av någon anledning inte sett den.

Han gjorde förstås en drös med filmer och fick 1986 en Oscar för bästa manliga huvudroll i The color of money, där motspelaren var Tom Cruise. Motspelare i dubbel bemärkelse, eftersom de spelar poker filmen igenom.
Året innan fick han en heders-Oscar för Lifetime Achievment.

På skolgården var det många, många som hade honom som filmis.

Och står man framför en spegel och ställer frågan "Hur vill du se ut, handen på hjärtat?", så kan svaret vara enkelt. Ja, som Paul Newman.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar