fredag 28 augusti 2020

Katharine Hepburn


Den allra sista stjärnan på brickan. Svårt att se, ansiktet blir lite böjt så där på kanten. Det ser ju ut som Ann-Sofie Rydé. Vad gör hon här? Nej, får erkänna att jag inte vet vem detta ska föreställa. Men eftersom en av de verkliga giganterna inom Hollywood ännu inte förekommit på brickan så bestämmer jag helt frankt att detta är:

Katharine Hepburn
Levde 12 maj 1907 (Hartford, Connecticut)-29 juni 2003 (Fenwick, Connecticut)

Ett långt liv. Och ett långt liv på filmduken. En Hollywoodkarriär under 60 år.

Katharine Hepburn var en föregångare. Hon ville något med sitt skådespeleri. En stilmässig rebell i långbyxor, linnekavaj och tröjor av herrsnitt. Hon vände upp och ner på hur tjejer skulle vara, flyttade gränser. I 30-talets Hollywood stack hon ut mot tidens ideal och regissörerna förstod ingenting. Va? Har du långbyxor? Men du är ju kvinna! Kvinnliga aktriser skulle ha kjol, långt hår och fladdrande ögonfransar. Och så skulle man helst skära i deras ansikten med operationsknivar så näsan blev rak.

Regissörerna stretade emot att anlita henne, men integritet ihop med begåvning är svårt att hålla tillbaka. Hon filmdebuterade 1932 vid 25 års ålder och slog igenom stort året därpå. Filmen hette Morning Glory och handlar om en ung skådespelares väg till Broadway. Katharine Hepburn spelade mot Douglas Fairbanks Jr och rollen som Eva Lovelace gav henne en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Och hennes ledigt sportiga look bildade skola.

Karriären därefter är ett generöst pärlband av roller och filmgodis. Här en handfull bara:

- 1940 En skön historia (The Philadelphia Story). Det var först en Broadwaypjäs där Katharine Hepburn hade spelat samma roll som i denna film. Hon är omsvärmad av två män, spelade av Cary Grant och James Stewart, medan hon ska gifta sig med en tredje.

- 1951 Afrikas Drottning (The Queen of Africa). Hennes roll som missionären Rosie är ljuvlig. Läs mer om filmen under Humphrey Bogart.

- 1968 Gissa vem som kommer på middag? (Guess who´s coming to dinner?) Hon spelade för nionde gången mot Spencer Tracy, hennes livspartner sedan 1941. Deras dotter i filmen ska gifta sig med en svart man, spelad av Sidney Poitier. Rasismen höll denna tid USA i ett järngrepp även lagmässigt. Så kallade blandäktenskap var fortfarande olagligt i 17 stater fram till den 12 juni 1967, sex månader innan filmen hade premiär, två veckor efter att Spencer Tracy filmat sin sista scen och två dagar efter hans död. Först då upphävdes "rasblandningslagarna" av Högsta Domstolen i USA.
Katharine Hepburn såg aldrig den färdiga filmen, det var för nära Tracys död, som inträffade sex månader före premiären. Rollen gav Hepburn hennes andra Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Tacktalet vid prisutdelningen kunde denna gång inte ha varit lätt att hålla.
Filmen har ett kuriöst namn. Middagsgästerna det handlar om är Sidney Poitiers föräldrar i filmen. Två personer alltså. "Guess who are coming to dinner ... Gissa vilka som kommer på middag" är väl vad den borde ha hetat. Den som hittade på namnet kan inte ha tittat så noga på filmen.

- 1969. Så tuktas ett lejon (The Lion in Winter). Den utspelar sig kring Henrik II:s hov på vintern 1183, frågan om tronföljden ska lösas. För sin roll som drottning Eleanor av Aquitaine får Katharine Hepburn ännu en gång ta emot Oscarstatyetten för bästa kvinnliga huvudroll. Filmen, som har Peter O'Toole och Anthony Hopkins i de manliga huvudrollerna, fick en Oscar för bästa film och bästa musik.

- 1975 Love Among the Ruins, en dramafilm gjord direkt för TV. Hon spelar en åldrande aktris och anlitar en advokat, som är en av hennes gamla kärlekar, ovetande om att hans låga ännu inte har slocknat. Motspelare är Laurence Olivier. Filmtiteln är hämtad från en dikt 1855 av den brittiske poeten Robert Browning. Många lovord och hon fick en Emmy för bästa kvinnliga huvudroll i ett TV-drama.

- 1982. Sista sommaren (On Golden Pond). Ett generationsdrama där ett par efter många år träffar sin nygifta dotter. För sin rollprestation får hon här sin fjärde Oscar. Ett litet prisregn över filmen. Både Henry Fonda och Jane Fonda är med, den enda film som de spelar tillsammans. Henry Fonda vinner en Oscar för bäste manliga huvudroll, som den äldste som gjort det, han var 76 år. Filmen belönas med en Oscar för bästa manus och nominerades i ytterligare sju kategorier.

Hon spelade i ett 50-tal filmer under en karriär som varade i 60 år. Hon blev Oscarnominerad 12 gånger och vann utmärkelsen fyra gånger för bästa kvinnliga huvudroll, fler gånger än någon annan. Även antal nomineringar stod sig som ett rekord ända fram till 2003, det år hon gick ur tiden, då rekordet överträffades av Meryl Streep.

De fyra Oscarpriserna vanns inte under en kort tid då hennes talang sprakade till, det är ett halvt sekel mellan hennes första och hennes sista vinst. Hennes talang var uthållig i ett halvt sekel. Ingen annan kan jämföras med detta.

När Amerikanska Filminstitutet 1999 firade sitt 100-årsjubileum utsågs Katherine Hepburn till den största kvinnliga skådespelaren genom tiderna.


______________


Det var den sista. En bricka full med stjärnor. Och alla 24 kommer inte från USA. En kommer från Australien, en från Belgien, en från Frankrike, en från Ungern, två från Storbritannien, två från Italien och två från det avlånga landet i norr som heter Sverige.

Mission completed.

Så om du hela tiden suttit och hållit upp brickan för att kolla att jag inte tappat bort någon, så kan du nu sätta ner den igen. Och i stället sätta en rykande kopp te på den, även om det skulle bli på huvudet av en stjärna. Ceylon Orange t ex. Den är god. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar