fredag 28 augusti 2020

Ava Gardner


Kvinnan under Rita Hayworth skulle jag inte ha sett vem det var, men slutet på namnet syns, -dner. Då är det lätt.

Ava Gardner
Levde den 24 dec 1922 (North Carolina)-25 jan 1990 (London)

Den första gång hon blev omtalad var 1942 när hon gifte sig med Mickey Rooney. Äktenskapet blev kort och den man som hon förknippas med blev Frank Sinatra. De hade några stormiga år med giftermål, skilsmässor, återförsoningar. I slutet av 50-talet och början av 60-talet bodde hon i Madrid och flyttade till London 1968 där hon bodde livet ut.

Genombrottet i hennes filmkarriär kom 1946 med Hämnarna (The Killers). Filmen som baserades på en novell av Hemingway gjorde även hennes motspelare Burt Lancaster till stjärna.

Mogambo 1953 spelade hon med Clark Gable och Grace Kelly. Både hon och Grace Kelly Oscarnominerades.

Året därpå ser jag att hon spelade mot Humphrey Bogart i en film, Barfotagrevinnan (A Matter Of Life And Death.

Och 1957 ännu en film baserad på en bok av Hemingway; Och solen har sin gång (And The Sun Also Rises). Medspelare här Tyrone Power, Mel Ferrer och Errol Flynn.

Låter som om det skulle kunna vara roligt att se några av de filmerna.

En film med henne som jag däremot sett är På stranden från 1959. En väldigt aktuell film. Året innan skrev Nevil Shute sin roman On The Beach. Ett kortvarigt kärnvapenkrig har utplånat allt mänskligt liv på norra halvklotet och det dröjer max ett halvår innan radioaktiviteten når Melbourne.

Jag minns den som väldigt omtalad när den kom, men upplevde den lite som science fiction i den skyddade värld man levde i då. Med alla maktberusade krigshetsare som styr världen idag, känns det här hotet läskigt nära igen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar