fredag 28 augusti 2020

Johnny Weissmüller


Högst upp i fjärde kolumnen en man utan ansikte. Naken förutan höftskynke och för säkerhets skull med en kniv. På skolgården fanns det flera Tarzan som man bytte med. En hette Lex Barker, en annan Gordon Scott, minns jag. Men den som utan jämförelse spelade Tarzan allra mest var denne man:

Johnny Weissmüller
Levde den 2 juni 1904 (Szabadfalu, Ungern)-20 jan 1984 (Acapulco, Mexiko)

Eller Janos Weissmüller som han hette när han föddes som ungrare. Men fick nytt namn och nytt land som ettåring när familjen emigrerade till USA. Han visade tidigt en stor talang för simning och angav sin födelsestad som Windber, Pennsylvania, för att kunna representera USA i simning.

Hans simkarriär är rena rekordslakten. 18 år gammal slog han världsrekord på 100 meter, i OS i Paris 1924 och OS i Amsterdam tog han 5 guld. Totalt slog han 28 världsrekord i simning.

Han hade en svensk kompis ett tag; Arne Borg. Också han en mästarsimmare. Jag minns Arne Borg, han besökte vår skola i Södra Ängby en gång och berättade om när han och Weissmüller turnerade omkring med uppvisningssimning. Och jag simmade alltid brallorna av Johnny, sa han. Men Arne var en stor snackare och skämtare. Så sanningshalten svårbedömd.

Johnny Weissmüller övergav simbassängen för filmduken 1929 och fick redan 1932 huvudrollen i Tarzan - apornas son. En stor succé! Han VAR Tarzan. Och han kom att göra totalt 12 filmer med den lättklädde trädroparen. Jämfört med böckerna om Tarzan förekom misstänkt mycket simning i filmerna. Aha - Jane är tillfångatagen i djungeln, måste undsätta, då dyker jag ner i vattnet här och simmar 19 mil.

Och jag som har läst Edgar Rice Burroughs´ böcker blir mäkta upprörd när Tarzan i filmen har en liten schimpanskompis som heter Cheeta. Någon sådan förekommer inte hos Burroughs. Däremot Sheeta, som är panter och Tarzans dödsfiende.

Så fort jag ser en Tarzanfilm på stan, reser jag mig därför häftigt upp ur bänkraden och ropar högt så jag hörs fram till bioduken "Se upp Tarzan! Cheeta är ingen schimpanskompis, hon är pantern Sheeta och din dödsfiende! Och så stavas hon inte med C utan med S!" Men jag blir alltid utkastad.

Vad är det för fel på folk nuförtiden? Vill de inte höra sanningen längre?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar