fredag 28 augusti 2020

Elizabeth Taylor


Den längst upp till vänster. Inget namn och inte ens halva ansiket syns, bara läpparna och örhängena. Men det lilla räcker. Självklart vem det är.

Elizabeth Taylor
Levde den 27 febr 1932 (i Hampstead, London) - 23 mars 2011 (Los Angeles)

Filmisar på henne behövde man inte byta till sig. Hon fanns i massor på de här filmiskorten.

Hon var alltså engelska, inte amerikanska. Så snart hon lärt sig gå tog hon balettlektioner och när hon var 3 år framträdde hennes klass för kungafamiljen. Vid 7 års ålder flyttade hon till USA och vid 11 startades henne filmkarriär. Hollywoods Mozart, ungefär.

Hon spelade då med i den första filmen om Lassie. Som också var den första film jag såg på TV, på vår blänkande nyinköpta televisionsapparat i Blackeberg utanför Stockholm kring 1959 eller 1960. Jag var så liten och fattade inte mycket av filmen, mest en collie som sprang omkring och ibland var där en liten söt flicka som tydligen var snäll mot hunden. Titta - rörliga bilder!

Hon fick 2 Oscar, läser jag. Här ett kort urval av hennes långa rad av filmer under 50 år.

- 1943 Lassie på äventyr, den som jag såg som första film på vår första TV.

- 1956 Jätten. En mastodontfilm med James Dean och Rock Hudson.

- 1958 Katt på hett plåttak. Med Paul Newman och Burt Ives. Baserades på Tennesse Williams teaterpjäs Cat On a Hot Tin Roof. En fantastisk film. Det gnistrar om dessa tre.

- 1963 Cleopatra. Den dittills dyraste filmen i historien. Hon spelade mot Richard Burton och de blev här ett par. De skulle göra ett dussintal filmer ihop.

- 1966 Who´s afraid of Virginia Woolf? Med Richard Burton. Många skådispar på filmduken har sedan dess försökt med receptet stormande gräl följt av fina försoningar, men här är originalet av det receptet, som ju kräver ett enormt samspel av skådisarna. Det hade Taylor och Burton i övermått. En stor filmupplevelse, även om man som åskådare kan bli ganska matt. 

- 1967 Så tuktas en argbigga. Också med Richard Burton. Minns inte så mycket av denna, men Shakespeares The Taming Of the Shrew borde ju passa de två som en handske.

-1967 Reflexions in a golden eye. Filmatisering av Carson McCullers läckra lilla roman och hon spelar mot en annan legend; Marlon Brando.

1980 Spegeln sprack från kant till kant. Agatha Christies pusseldeckare får ett lyft med skådespelare som Elizabeth Taylor, Rock Hudson, Kim Novak och Tony Curtis.

1994 The Flintstones. En ganska lyckad överföring av Familjen Flinta till filmduken. Med John Goodman & Rick Moranis som porträttlika Fred Flinta & Barney Granit. Och Liz gjorde en liten roll som mamman till nån av dem. En udda film, men en pärla.

På ålderns höst blev hon adlad och fick titeln Dame. För visserligen hade hon haft hela sin filmkarriär i USA, men de första sju åren ska ju räknas. Och drottningen kanske kom ihåg berättelsen från pappa Georg VI om den där treåringen som uppträdde på hovet i London med sin balettklass.

Så år 2000 möttes drottningen av England och drottningen av Hollywood när under trumpetstötar och trumvirvlar (eller hur det nu går till) Elizabeth dubbades av Elizabeth.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar